Yaşam

“Retrospektif Fotoğraf Sergisi 1985-2025” açıldı

Foto muhabiri, araştırmacı yazar ve öğretim görevlisi Gazi Yüksel’in 40 yıllık meslek hayatı boyunca oluşturduğu fotoğraf arşivinden eserlerin yer aldığı “Retrospektif Fotoğraf Sergisi 1985-2025” Yakın…

“Retrospektif Fotoğraf Sergisi 1985-2025” açıldı
12-05-2025 22:05

Foto muhabiri, araştırmacı yazar ve öğretim görevlisi Gazi Yüksel’in 40 yıllık meslek hayatı boyunca oluşturduğu fotoğraf arşivinden eserlerin yer aldığı “Retrospektif Fotoğraf Sergisi 1985-2025” Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi fuayesinde açıldı.

Serginin açılışında, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, YDÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Gazi Yüksel birer konuşma yaptı. Konuşmalar sonrasında CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Suat Gürsel, Gazi Yüksel’e plaket takdiminde bulundu.

Sergi, 25 Mayıs’a kadar, her gün 08.00–20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

-Erhürman: “Tarih bilimi 40 yıllık bu fotoğraflar olmaksızın aslında eksik kalır”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşmasında retrospektif sergileri çok önemsediğini, bu tür sergilerin bir sanatçının bu alana girdiği günden bugüne kadarki seferini gösterme fırsatı sağladığını ifade etti.

Konuşmasında, sanatın bilimi çok ciddi şekilde etkileyebilme potansiyeline sahip olduğunu da söyleyen Erhürman, “Mesela tarih bilimi 40 yıllık bu fotoğraflar olmaksızın aslında eksik kalır. Çünkü tarihçi de 40 yıl önceki fotoğrafa baktığı zaman bilimin ışığında bilgileri süzüp kendi çalışmasına aktaracağı şeyleri bulacak.” dedi.

Erhürman, serginin ayrıca Kıbrıs Türk halkının “kendi varoluşunu hatırlamak, bugün yaşamak ve geleceğe taşımak açısından son derece önemli” olduğunu kaydetti.

Konuşmasının sonunda hızla hafıza kaybına uğrandığı bir dönemden geçildiğine işaret eden Erhürman, böylesi bir sergiye ev sahipliği yaparak hafıza oluşumuna katkı koyan YDÜ ve İletişim Fakültesi’ni kutladı ve “İyi ki varsınız Gazi Yüksel” dedi.

-Şanlıdağ: “Sergi görsel bir tarih çalışmasıdır”

YDÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise Yüksel'in 40 yıllık meslek hayatı boyunca oluşturduğu fotoğraf arşivinden çok özel bir seçki sunduğunu belirtti.

Serginin yalnızca sanatsal bir etkinlik olmadığını işaret eden Şanlıdağ, aynı zamanda Kıbrıs'ın toplumsal belleğine, siyasal, sosyal ve kültürel değişimlerine tanıklık eden görsel bir tarih çalışması olduğunu söyledi.

Konuşmasında üniversitenin çalışmaları ve başarıları hakkında da bilgi veren Şanlıdağ, Gazi Yüksel’i sergisi ve üniversiteye koyduğu katkılarından dolayı kutladı.

-Yüksel: “Haberi fotoğrafla yazabilme misyonu için çabaladım”

Gazi Yüksel serginin açılışında yaptığı konuşmada, fotoğrafla ilgilenmeye başlayalı 44 yıl olduğunun altını çizdi.

Türk Ajansı Kıbrıs’ta foto muhabir olarak hizmet verdiğini kaydeden Yüksel, memur statüsünde olduğunu ancak kendisini hiçbir zaman memur gibi hissetmediğini belirtti.

Yüksel, meslek yaşamı süresince haberi fotoğrafla yazabilme misyonu ve ayrıcalığının hakkını verebilmek için çabaladığını söyleyerek, kendisini hep foto muhabiri olarak gördüğünü kaydetti.

“1990’lı yıllarda görüntülerle dolaylı anlatımlara başladım.” diyen Yüksel, duygu ve düşüncelerini fotoğraf yoluyla aktarma aşamasında önce karanlık oda fotoğrafları, daha sonra ise kavramsal makro çalışmaları geldiğini söyledi.

Gazi Yüksel, konuşmasında farklı yıllar içerisinde yer alan projeleri hakkında bilgi vererek, serginin gerçekleşmesinde katkıda bulunanlara teşekkür etti.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER